Handboekbinderij De Blauwe Nachtegaal

Het adres voor ambachtelijk bindwerk, boekrestauratie en luxe kartonnage in Dordrecht

Repareren en conserveren

Bijbels, fotoalbums en kookboeken (van oma) worden vaak ter reparatie aangeboden, de emotionele waarde hiervan is hoog. Atlassen, lexicons, encyclopedieën en niet te vergeten kinderboeken en stripalbums blijken ook het opknappen waard te zijn.

Tweede druk, 1899. Variatie rood linnen met goud druk.

Restauratie

Reparatie, boekherstel, conserveren, restauratie of herbinden, het komt allemaal neer op goede bescherming van uw dierbare boeken. Soms volstaat een kleine ingreep om verder verval te voorkomen, zoals het repareren van scheurtjes of het vastzetten van bekledingsmateriaal. Het aanbrengen van een nieuwe rug is een veel voorkomende reparatie (re-backing). Vaak zijn de schutbladen dan ook ter ziele.

Ingrijpender is het als het binnenwerk (boekblok) uit elkaar ligt. Opnieuw naaien of lijmen is dan geboden en het hele boek moet opnieuw opgebouwd worden.

Indien nodig gebruik ik authentieke constructies en materialen en zijn de reparaties ongedaan te maken zonder blijvende sporen op het oorspronkelijke materiaal (reversibel).

Nieuwe band

De keuze kan ook vallen op een nieuwe uitvoering van de band, zoveel mogelijk hetzelfde als de originele en eventueel met delen van de oorspronkelijke band. De sfeer blijft dan behouden.

Kiest u voor een band met een ander uiterlijk, dan is bijna alles mogelijk. Een mooie gelegenheid om uw favoriete boeken en series uit te voeren in uw huisstijl of lievelingskleur, dit kan ook goed met scheve of te dikke pockets en stripboeken.

"Knipje" uit 1880.

A l s  h a d d e n  k o m t  k w a m  h e b b e n  t e  l a a t