Handboekbinderij De Blauwe Nachtegaal

Het adres voor ambachtelijk bindwerk, boekrestauratie en luxe kartonnage in Dordrecht

Cursus / Boekbindles

Mensen die zelf wel eens een boek (willen) binden kunnen bij mij terecht voor een Basiscursus Boekbinden of een lesprogramma op maat. In een aantal lessen kunt u leren een eenvoudig boek of doos te vervaardigen.

Ik kan u ook terzijde staan bij het repareren van uw eigen boek. Ik hanteer hierbij geen standaardprogramma, afhankelijk van uw doel kunt u werken onder begeleiding. Vraag naar de folder!

Verkoop materialen

Thuisbinders kunnen bij De Blauwe Nachtegaal terecht voor boekbindmaterialen. Ik verkoop voorradig linnen, (sier-)papier, karton, lijm, kapitaalband, leeslint etc. in kleine hoeveelheden.

Materiaal of gereedschap voor u zoeken en/of bestellen kan ook.

Gereedschappen voor leerbewerking en foliedruk

Bindwijzes en technieken

DBN maakt en restaureert de standaard bindwijzes zoals bandzetter, gekartonneerde boekjes, cahier, Franse, Duitse en Engelse band. Daarnaast mag ik ook graag andere bindingen maken. Als bekledingsmateriaal gebruik ik boekbinderslinnen, (kunst-)leder en papier. Voor ringbanden, nietjes, ordners, hotmelt e.d. moet u elders wezen.

De volgende technieken praktiseer ik niet: papier ontzuren, wassen en aanvezelen, sneevergulden, marmeren, werken met perkament en bladgoud. Aanvullen van ontbrekend boekbeslag doe ik ook niet.

Wellicht kan ik u bijstaan in het vinden van een geschikte Restaurator. Even goede vrienden. Waarschijnlijk moet u dan wel dieper Inden Beursch ofte Buydel rycken ende tasten.

Prijzen

Omdat ik maatwerk lever is het niet mogelijk om hier bedragen te noemen. Prijzen zijn helemaal afhankelijk van uw keuze voor materiaal, uitvoering en wijze van aanleveren. Elke opdracht is anders en zeker bij restauratie moet ik het object eerst in handen hebben. Op afstand kan ik hooguit een indicatie geven. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

 

Levertijd

Altijd in overleg.

In tijd uitgedrukt is mijn werkvoorraad constant een paar maanden. Natuurlijk werk ik aan verschillende opdrachten tegelijk en doe ik wel eens spoedjes maar het aantal handen blijft steken op 2. Met name restauraties zijn moeilijk in te schatten.

 

Werkvoorraad. Alleen de bijbels...

Z o n d e r  d w a l e n  g e e n  v e r h a l e n